Reisgids Schwerin

Schwerin, stad van de zeven meren en hoofdstad van Mecklenburg-Vorpommern, oogt voornaam met z'n vele historische panden en mooie straten. Naast de weeldigere bouwwerken zijn er ook veel oude vakwerkhuizen te zien. De stad heeft een chiquere atmosfeer dan de meeste andere Noord-Duitse steden. Ontdek het zelf. Schwerin heet u welkom.

Informatie

Hotel zoeker

Bezienswaardig

Eigenlijk is de gehele altstad en een aantal oude wijken de moeite van het bekijken waard. De meest bijzondere bezienswaardigheden worden hier genoemd en mogen niet op uw lijstje ontbreken wanneer u de stad bezoekt.

Leuk om te doen

Domkerk Schwerin

Naast het prachtige kasteel wat in Schwerin te vinden is heeft de stad nog meer te bieden als het om bijzondere bouwwerken gaat. Zo heeft Schwerin een aantal mooie kerken die een bezoek meer dan waard zijn. De Domkerk bijvoorbeeld.

Dom van Schwerin vanuit de luchtfoto: www.tripadvisor.com

De oude bisschopskerk van de Evangelische-Lutherse kerk bijvoorbeeld. Deze Domkerk valt onder het bisdom van Mecklenburg en is gewijd aan de Maagd Maria. In het jaar 1172 is gestart met de bouw van deze imposante Domkerk. Voor die tijd stond er op de zelfde locatie een houten kerkgebouw. Deze werd dus vervangen door een veel grotere stenen kerk. De bouw werd om 1248 afgerond waarna de Dom werd ingewijd als de nieuwe kathedraal van het bisdom. Het werd tevens een bedevaartkerk door de aanwezigheid van een bijzonder relikwie, het Heilige Bloed, een vermeende bloeddruppel van Christus opgesloten in een edelsteen. Tijdens één van de kruistochten is deze edelsteen uit Jeruzalem meegenomen door graaf Hendrik van Schwerin . De eeuwen die daarop volgende betekende voor de Dom een periode van uitbreidingen en aanpassingen. Zo werd onder meer de gotische vorm toegepast waarbij andere kerken als voorbeeld dienden. Zie de onder andere de Mariakerk in Lübeck. De bijna 120 meter hoge kerktoren werd overigens pas aan het eind van de 19e eeuw gebouwd. In de 17e eeuw werd een andere toren afgebroken in verband met de slechte staat. De huidige toren, met achtkantige spits herbergt vijf klokken. De oudste klok is gemaakt in het jaar 1363.

Dom Schwerin Marktzijdefoto: www.bilderbuch-schwerin.de

Naast de fraaie buitenzijde is het interieur ook het bekijken waard. Hierin zijn allerlei bijzondere details te ontdekken. Centraal staat het mooie altaar in (neo)gotische stijl. Het triomfkruis is 15e eeuws en komt van oorsprong uit de Mariakerk in de stad Wismar. Tevens is een zandstenen gotisch drieluik, ook 15e eeuws in de kerk aanwezig. Deze drieluik beeldt het kruisigingsverhaal van Christus uit. In de Domkerk is een monument ter ere van Christoph van Mecklenburg en zijn vrouw Elisabeth van Zweden te vinden. Daarnaast zijn er een aantal oude grafstenen te bekijken van de hertogen van Mecklenburg.