Reisgids Schwerin

Schwerin, stad van de zeven meren en hoofdstad van Mecklenburg-Vorpommern, oogt voornaam met z'n vele historische panden en mooie straten. Naast de weeldigere bouwwerken zijn er ook veel oude vakwerkhuizen te zien. De stad heeft een chiquere atmosfeer dan de meeste andere Noord-Duitse steden. Ontdek het zelf. Schwerin heet u welkom.

Informatie

Hotel zoeker

Bezienswaardig

Eigenlijk is de gehele altstad en een aantal oude wijken de moeite van het bekijken waard. De meest bijzondere bezienswaardigheden worden hier genoemd en mogen niet op uw lijstje ontbreken wanneer u de stad bezoekt.

Leuk om te doen

Informatie over Schwerin

De geschiedenis van Schwerin gaat terug tot de 8e eeuw. Op de plek van waar nu het huidige kasteel staat stond toen de hoofdburcht van de Slavische Obodrieten. Deze burcht werd in 1160 veroverd door de Saksische Hertog Heinrich der Löwe. De Hertog stichtte daarop een nederzetting die Schwerin zou gaan heten. Deze nederzetting ontwikkelde zich vrij spoedig tot een geestelijk en wereldlijk centrum voor het noorden van Duitsland. Het waterrijke gebied rondom Schwerin was in die tijd een belangrijk voordeel bij de verdediging van de stad. In latere tijden was het juist een nadeel bij de stadsuitbreidingen die zouden volgen. Doordat de stad moeilijk kon uitbreiden werden steden als Rostock en Wismar in economisch opzicht sterker en dus belangrijker dan Schwerin. Eens bezat de stad veel vakwerkarchitectuur. Door grote branden in de 16e en 17e eeuw werden veel van deze vakwerkgebouwen helaas verwoest. In de 18e eeuw werd de residentiezetel afgenomen door de stad Ludwigslust. Deze teloorgang van Schwerin werd gestopt in 1837 toen door de terugplaatsing van de groothertogelijke residentie een belangrijke periode van groei en bloei aanbrak.

Gevolg van deze periode van welvaart en voorspoed was dat Schwerin zich ontwikkelde tot cultureel centrum van Mecklenburg. Vooral de muziek vierde er hoogtij. In 1870 stond Schwerin bekend als muziekstad. Beroemde componisten als Johannes Brahms en Felix Mendelssohn werkten samen met orkesten en speelden hun muziek in het staatstheater van de stad. Het theater bouwde hiermee roem en aanzien op. Bij latere uitbreidingen van de stad werd altijd rekening gehouden met het behoud van de residentie bouwstijl en sfeer van de binnenstad. Dit is duidelijk terug te zien in het straatbeeld van de Schwerin. Naast de Altstadt zijn ook in de Schelfstadt en rondom de Pfaffenteich vele historische gebouwen behouden gebleven.

Kasteel van Schwerin Symbool en absoluut pronkstuk van de stad: het Schwerinner Schloss

Een greep uit de vele andere bezienswaardigheden die te zien zijn in Schwerin: Staatliches Museum, Theater, Historisches Museum, Markt, Dom St. Maria und St. Johannes Evangelicum, Schelfkirche St. Nikolai, Pfaffenteich, St. Paulskirche.