Reisgids Schwerin

Schwerin, stad van de zeven meren en hoofdstad van Mecklenburg-Vorpommern, oogt voornaam met z'n vele historische panden en mooie straten. Naast de weeldigere bouwwerken zijn er ook veel oude vakwerkhuizen te zien. De stad heeft een chiquere atmosfeer dan de meeste andere Noord-Duitse steden. Ontdek het zelf. Schwerin heet u welkom.

Informatie

Hotel zoeker

Bezienswaardig

Eigenlijk is de gehele altstad en een aantal oude wijken de moeite van het bekijken waard. De meest bijzondere bezienswaardigheden worden hier genoemd en mogen niet op uw lijstje ontbreken wanneer u de stad bezoekt.

Leuk om te doen

Kasteel van Schwerin

Wat Neuschwanstein is voor Beieren is het Schweriner Schloss voor Mecklenburg-Vorpommern. Het kasteel is de trekpleister voor de stad en mag zich elk jaar weer verheugen op meer en meer bezoekers.
De vergelijking met het wereldberoemde kasteel in Beieren gaar dan ook zeker op. Ook dit kasteel heeft een op en romantische uitstraling. Het sprookjes slot is gelegen op een eiland in het meer dat aan de stad grenst, de Schweriner See.

Kasteel van Schwerin
Het Schweriner Schloss werd in de periode tweede helft 14e eeuw en 16e eeuw gebouwd en verbouwd. Bewoners van het kasteel waren de hertogen en groothertogen van Mecklenburg en Mecklenburg-Schwerin. Sinds 1348 was Schwerin de hoofdstad van Mecklenburg. Vandaag de dag is het kasteel in gebruik a;s als zetel van de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommern. In 1756 werd het Schweriner Schloss door de adel omgeruild voor kasteel Ludwiglust in de gelijknamige stad even onder Schwering gelegen. Vanaf dat jaartal zetelde het hof daar en raakte het Schweriner Schloss in verval. In 1837 keerde de groothertogelijke residentie terug naar Schwerin en betrok daar ook weer het kasteel. Besloten werd door Groothertog Paul-Frederik om het kasteel te herbouwen wat heeft geresulteerd in het huidige prachtige kasteel.

Het slot vanaf het water gezien foto: http://www.filmlocation-mv.de

Een grote brand in 1913 bracht schade aan het bouwwerk wat weer werd hersteld. Het kasteel kwam de Tweede Wereld oorlog ongeschonden door. De daarop volgende DDR-jaren zorgden wel voor schade, maar dan anders. In die tijd werd het kasteel namelijk ingericht als school. Om rechte gelijkvormige vertrekken te krijgen, schoollokalen, werden betonnen wanden geplaatst. Dit bleef zo tot 1981. Na de val van het ijzeren gordijn werd het kasteel een museum en sinds 1990 wordt het gebruikt door het parlement van de deeltstaat Mecklenburg-Voor-Pommern. De tijd daarop werden grote renovaties uitgevoerd om het kasteel weer in oude glorie te herstellen. Gelukkig zijn de wijzigingen aangebracht in de DDR-periode ongedaan gemaakt. Er loopt sinds 2014 een onderzoek om dit pronkstuk van romantiek op de lijst van de Unesco Werelderfgoed te krijgen. Dit gebeurt in samenwerking met de deelstaat Beieren. Samen met de aanwezige sprookjeskastelen in het zuiden van Duitsland wil men een “Kulturlandschaft des romantischen Historismus” op gaan zetten.

Het zal u duidelijk zijn naar het lezen van het voorgaande dat een bezoekje aan het Schweriner Schloss niet mag ontbreken tijdens uw verblijf in de stad Schewerin.